LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 25:  Royal Chef...

Kuhinje image by Getty Images via @daylife

Nekateri priljubljeni programi za zdravo življenje imajo skupno to, da zahtevajo natančno tehtanje hrane pred obrokom. Resnici na ljubo, to ni glavni razlog, da morajo kuhinje imeti tehtnico, ampak po drugi strani pa ne moremo trditi, da ni pomemben. Za zdravo življenje in pravilno vzdrževanje lastne telesne teže je potrebno enakomerno razporediti obroke;  ne samo časovno, tudi količinsko. Preden pa je naša kuhinja odišavljena z vonjem dobrot, je potrebno stehtat posamezne sestavine, zlasti če sledimo kakšnemu receptu. V praksi sicer dopuščamo določena odstopanja, kljub temu pa se vsaj okvirno držimo predpisanih količin oziroma razmerij med sestavinami.

Uporaba večine tehtnic je popolnoma enostavna: živilo postavimo na tehtnico in odčitamo težo. Kuhinja pa je lahko opremljena tudi z novejšo tehtnico, ki nam ponudi bolj podroben rezultat tehtanja. Če nas zanima energijska vrednost tehtanega živila, se le ta izpiše neposredno pri tehtanju. Nam je potrebno le postavit živilo na tehtnico in izbrati tip hrane, tehtnica pa po določenem postopku izračuna želene vrednosti ter jih prikaže. Tako lahko takoj ocenimo znesek kalorij, ki jih bomo zaužili.

Kuhinja tako postane prizorišče tehtanja živil, na katere moramo biti pozorni pri telesni teži. Če pazimo na postavo in zdravo življenje, ali pa če sledimo kakšnemu prehrambenemu programu, je potrebno nadzirati vnos kalorij pri vsakem obroku. Ker pa je prostor za pripravo hrane v veliko primerih ravno kuhinja, pa naj se tehtnica nahaja tam.

Dobra ideja je tudi učenje otrok, da je kuhinja zanje pomemben prostor. Med učenjem pripravljanja hrane jih lahko seznanimo tudi o uporabi tehtnice in jim pokažemo osnove delovanja z njo, na primer nastavljanje teže embalaže, ki se mora med tehtanjem odšteti od celotne teže. Pametno jih je poučiti tudi, koliko kalorij naj bi človek zaužil v enem dnevu in kako naj si razporejajo obroke. Že dolgo namreč velja, da če se človek v rani mladosti navadi jesti v pretiranih količinah, bo to počel celo življenje.