Monthly Archives: October 2010

wing 1
Image by tim caynes via Flickr

Ste vedeli, da po evropskem nebu leti že okoli 60 nizkocenovnih letalskih prevoznikov? Prva in največja med njimi, RyanAir ter easyJet, sta dodobra prepredla ter povezala Evropo. Zadnje čase pa jima sledi vse več letalskih prevoznikov iz vzhodne Evrope, ki omogočajo poceni letalske vozovnice in povezave z drugimi deli stare celine.

A veliko število poceni letalskih prevoznikov pomeni tudi močno konkurenco. To je zagotovo dobro za potnike, saj imajo zaradi večje konkurence večjo izbiro ter nižje cene. Zagotovo pa je velika konkurenca trn v peti velikim začetnikom, saj jim manjše letalske družbe, predvsem tiste iz vzhodne Evrope, počasi a vztrajno, odžirajo dobiček. Zato so se mnogi nizkocenovni letalski prevozniki domislili zanimivih načinov, kako pritegniti potnike na svoja letala.

Tako so nekatere letalske družbe na svojih letih začele ponujati zastonj hrano ter časopise – stvar, ki zagotovo ni bila v ponudbi nizkocenovnih prevoznikov. Vedno več letalskih družb prav tako omogoča rezervacijo sedeža na letalu. To pomeni, da si lahko sami izberete, kje bi radi sedeli med letom. Prav tako so ponudniki omilili cene, ki smo jih morali plačati za prtljago. Še vedno moramo prtljago doplačati, a cene počasi padajo. Tako nizkocenovni letalski ponudniki potnikom ponujajo stvari, ki so na letalskih linijah večjih letalskih družb samoumevne. Konkurenca na tem področju je pač tako huda, da se morajo družbe prilagoditi potnikom, drugače jih pač čaka propad.